mercredi 12 septembre 2012

Moestuinproject jaagt Palestijnse vrouwen naar het dak

Lees hier het artikel op de website van Mo Magazine .

Moestuinproject jaagt Palestijnse vrouwen naar het dak

DHEISHEH
,
Bij gebrek aan land zijn vrouwen in het vluchtelingenkamp Dheisheh op de Westelijke Jordaanoever gestart met een moestuin op het dak van hun huizen. Het geeft hen een gevoel van betrokkenheid, zeggen ze.
Mediaviewer
Asmahan Ramadan bij haar dakmoestuin in het vluchtelingenkamp Dheisheh.

"Het is zoals een kind opvoeden", zegt Asmahan Ramadan terwijl ze breed lachend haar zelfgekweekte groenten inspecteert op het dak van haar appartementsgebouw. Planten met tomaten, komkommers, aubergines en groene bonen groeien er in vier rijen buizen die bovenaan werden opengesneden en als kweekbakken dienen. Dunne, zwarte buizen over de volledige lengte van de plantenbakken, doen dienst als irrigatiesysteem om de tuin tweemaal daags te besproeien.
Ramadan, haar man en hun vijf kinderen verzorgen de planten en nemen foto’s om toch maar geen millimeter van de groei te moeten missen. "Ik voel me sterker", zegt ze. "Ik teel iets en kan mezelf en mijn familie voeden. Dat geeft een goed gevoel."

Gevoel van betrokkenheid

Vandaag hebben al elf families een soortgelijke kas op het dak van hun huis in het vluchtelingenkamp Dheisheh op de Westelijke Jordaanoever geïnstalleerd. En het idee verspreidt zich want ook in het nabijgelegen vluchtelingenkamp Aida werd een eerste kas gesignaleerd.
Het initiatief kwam van Karama, een lokale Palestijnse vereniging die onderwijs en trainingsprogramma's voor vrouwen en jongeren biedt. De organisatie zorgde voor een basistuiniersset en zaaigoed.  Yasser Al Haj die als vrijwilliger bij Karama werkt, zegt dat er gekozen werd voor families met grote financiële noden. Hij benadrukte dat vrouwen zich meer onafhankelijk en betrokken voelen wanneer ze voorzien in de behoeften van hun gezin.
"In eerste instantie is het een project om vrouwen te versterken en hen het gevoel te geven dat ze een bijdrage leveren en een plaats hebben in de samenleving", zegt Al Haj. "Daarnaast is het een financiële ondersteuning. Als ze geen tomaten en komkommers meer moeten aankopen, kunnen ze met dat vrijgekomen geld andere dingen doen."
Al Haj vertelt ook dat het project als voorbeeld moet dienen om Palestijnse vluchtelingen te leren om zelf productief te zijn en zo minder afhankelijk te worden van internationale donaties.
In het vluchtelingenkamp Dheisheh leven ongeveer 13.000 Palestijnen op 0,3 vierkante kilometer. Het kamp is overbevolkt, de infrastructuur is slecht en er zijn scholen te kort. Een derde van de bewoners is werkloos en 15 procent van de woningen is niet aangesloten op de openbare riolering.

Aucun commentaire: